UX, UI, User Experience, εμπειρία χρήστη, UX vs UI, UI σύστημα. Αυτές οι λέξεις σίγουρα περιλαμβάνονται σε μερικές από τις πρόσφατες αναζητήσεις που έχετε κάνει στη προσπάθειά σας να καταλάβετε γιατί έχουν αποκτήσει τόση δημοσιότητα, ποιες είναι οι διαφορές τους, αλλά και για να αναγνωρίσετε αν και πόσο τελικά επηρεάζουν στο σχεδιασμό του δικού σας website.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι το UX;

Το UX είναι το ακρωνύμιο του User Experience. Ο όρος «User Experience» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία που έχει κάποιος κατά την αλληλεπίδρασή του με μια εταιρεία, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντά της. Πρόκειται για μια έννοια η οποία αναφέρεται τόσο στον ψηφιακό κόσμο όσο και στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση που έχετε με μία μηχανή espresso, η περιήγησή σας σε ένα αεροδρόμιο ή το γεύμα σας σε ένα εστιατόριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλό ή κακό User Experience.

Μια πόρτα που είναι κακώς σχεδιασμένη και δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να τη σπρώξετε ή να τη τραβήξετε για να ανοίξει, αποτελεί επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με τα οποία μπορεί κανείς να περιγράψει την έννοια του User Experience. Μια κακώς σχεδιασμένη πόρτα, είναι και η γνωστή ως Norman Door, η οποία οφείλει αυτόν τον χαρακτηρισμό στον Don Norman, συγγραφέα του βιβλίου «The Design of Everyday Things», συνιδρυτή του Nielsen Norman Group και εμπνευστή του τίτλου «User Experience Architect».

Τι είναι το UI;

Το UI είναι το ακρωνύμιο του User Interface. Ο όρος «User Interface» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο οθονών, σελίδων και οπτικών στοιχείων (buttons, icons κλπ.), τα οποία χρησιμοποιεί κανείς για να αλληλεπιδράσει με μια συσκευή.

Αν γυρνούσαμε στη δεκαετία του ’70 και θέλατε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή, θα έπρεπε να γράψετε αρκετές σειρές από κώδικα σε ένα interface που θα έμοιαζε με το παρακάτω:

DEC VT100 terminal 1970s

Θα έπρεπε επίσης να περιμένετε αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι το 1981 για την ακρίβεια, για να αποκτήσετε τον Xerox Star, τον προσωπικό υπολογιστή με το πρώτο Graphical User Interface (GUI). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα είχατε τη δυνατότητα αντί για γραμμές κώδικα να αλληλεπιδράσετε με icons, drop-down menus, radio buttons και checkboxes!

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο UX και στο UI;

Και φτάνουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Η ερώτηση που διχάζει τους designers σε Sillicon Valley και Αθήνα. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο UX και στο UI;

via GIPHY

Το UX κάνει ένα interface να είναι χρηστικό. 
Το UI κάνει ένα interface να είναι όμορφο.

Το UX εφαρμόζεται σε interfaces, σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Το UI εφαρμόζεται σε interfaces.

Το UX προηγείται.
Το UI ακολουθεί.

Το UX είναι μεθοδολογία.
Το UI είναι deliverable.

Το UI είναι δομικό στοιχείο του UX και φιλοξενείται κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του User Experience μαζί με το Visual Design, το Information Architecture, το Interaction Design, το Usability, το User Research και το Content Strategy.

UX, UI: Ποιος κάνει τι;

Το ευρύ φάσμα που καλύπτει ο όρος «User Experience» αποτελεί έναν ακόμη λόγο σύγχυσης και debate, αυτή τη φορά όμως αναφορικά με τους ρόλους που συναντά κανείς σε μια εταιρεία. UX Designer, UI Designer, Visual Designer, UX Researcher, UX Analyst, Interaction Designer, UX Architect, Information Architect, είναι μόνο μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τίτλους που συναντά κανείς με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, στο LinkedIn και σε οποιοδήποτε job board.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια πληθώρα ειδικοτήτων και αν προσθέσουμε στην εξίσωση την εμπειρία (seniority) και το ρόλο (role orientation), προκύπτουν 882 διαφορετικοί τίτλοι, οι οποίοι σχετίζονται με το User Experience.

ux job title

Πηγή: www.userfocus.co.uk/articles/ux_job_title_generator.html

Έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία εφαρμογής μιας User Experience μεθοδολογίας και κατανοώντας παράλληλα το διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο πιο παρεξηγημένες έννοιες, του UX και του UI, στη wedia έχουμε ήδη διαχωρίσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των ανθρώπων που καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα website.

Έτσι, στην αρχή του σχεδιασμού του website σας, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το User Experience θα σας μιλήσει για Personas και User Needs (ανάγκες του χρήστη), θα σας ρωτήσει για τα δικά σας Business Needs (εμπορικοί σκοποί), θα θελήσει να οργανώσει κάποια User Interviews και θα συζητήσει μαζί σας για τον ανταγωνισμό.

Στην επόμενη συνάντηση, θα αναφερθείτε σε Sitemap, User Journeys και Wireframes, όπου πλέον θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε για τη συνολική αρχιτεκτονική του website σας.

Χρειάζεται να προστεθεί κάτι στο header;
Στην σελίδα κατηγορίας θα έχουμε static image ή slider;
Πού θα οδηγεί αυτό το CTA;

Τέτοια και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα θα απαντηθούν σε αυτό το στάδιο σχεδιασμού, πριν πάρει τη σκυτάλη ο UI Designer για να σας παρουσιάσει το Moodboard. Ένα εικαστικό κολάζ από εικόνες, χρωματικές παλέτες, icons και τυπογραφικά στοιχεία με στόχο την επιλογή του δημιουργικού δρόμου και της κατεύθυνσης που θα υιοθετηθεί στην εικαστική σχεδίαση των Mockups, που θα ακολουθήσουν.

Βλέπετε λοιπόν, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνύπαρξη του UX και του UI στη διαδικασία σχεδιασμού ενός website, αλλά και πόσο σημαντικό είναι επίσης να υπάρχουν ξεκάθαροι και διαχωρισμένοι ρόλοι. Πρόκειται για μια διαδικασία απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική για όσους θεωρούν το Digital Transformation μονόδρομο και αναγνωρίζουν ένα σωστά υλοποιημένο website σαν σημαντικό συστατικό του.

Τα επόμενα βήματά σας

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες εταιρείες θα καταλάβουν τη σημαντικότητα μιας καλής εμπειρίας χρήσης και θα εστιάσουν στη βελτιστοποίηση των online properties τους, αλλά και των υπηρεσιών τους, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Εσείς, μπορείτε να διατηρήσετε το προβάδισμά σας δίνοντας προτεραιότητα στην εμπειρία χρήσης του κοινού σας.

1. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για το πώς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα website… made by wedia, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο blog μας.

2. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το UX και το website redesign, κατεβάστε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για website redesign.

3. Αν είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία του Experience Design στο δικό σας προϊόν ή υπηρεσία, οι συνεργάτες μου στη wedia και εγώ βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας.

Πηγή

Check this out…

A Rolls-Royce to the Moon
dev image
Stack overflow